hjärupsbloggen.blogg.se

Här skriver Hjärups Byalag om vad vi gör och våra tankar om Hjärup.

Swedish fika in Hjärup!

Publicerad 2017-07-18 16:25:10 i Allmänt, gemenskap, inkludering, integration,

 
 
Sedan i söndags har Hjärup ett språkcafé!
 
Ett språkcafé är en mötesplats där personer som kommer från andra länder och vill träna sig på att tala svenska träffar personer som de kan prata svenska med. 
 
Idén med ett språkcafé kom upp på ett möte där kommunens integrationssamordnare bjudit in föreningar i Hjärup för att prata om hur vi kan hjälpa nyanlända flyktingar att komma in i samhället. När integrationssamordnarna kollat upp intresset hos de flyktingar som bor i Hjärup, så lovade vi i Hjärups Byalag att ta reda på om det fanns personer som ville ställa upp som volontärer.
 
Och det fanns det! En kväll i maj lade jag ut en frågan på byalagets facebooksida. Morgonen efter hade nästan tjugo personer svarat att de var intresserade. Wow!
 
I söndags var det dags för det första tillfället. Vi blev uppemot femton volontärer som träffades på Hjärups bibliotek, lite vilsna för vi hade inte direkt någon instruktion för hur man har ett språkcafé. Men vi dukade fram fika och lade fram böcker med kartor och bilder på borden, något att bläddra i när man pratade tänkte vi.
 
Det blev ju ingen invasion av personer som ville öva språket den första gången, men vi hade trevligt och det kändes meningsfullt. För som en av besökarna sa, så räcker det inte att läsa och studera för att lära sig ett språk. Man måste prata med folk. På språkcaféet är det också helt i sin ordning att fråga om man inte förstår och kanske prata en stund om den exakta betydelsen av ett ord. 
 
Och det är mer än bara språket som vi kan bidra med. Att vara ny på en plats, i ett land innebär att det är så mycket annat man inte känner sig till. Vad finns det för föreningar och olika fritidsaktiviteter man kan göra här? Hur tar man sig till skogen om man inte har bil? Hur gör man om man vill låna böcker på biblioteket? Det finns många små men viktiga nycklar in i det svenska samhället. Språkcaféet kan vara ett bra ställe att lämna över dem. 
 
Vi kommer att fortsätta med språkcaféet till hösten. Tanken är att det ska vara varannan söndag, information kommer att finnas på byalagets hemsidan www.hjarup.nu. Då hoppas vi kunna locka fler gäster, både flyktingar och andra i Hjärup med omnejd och som inte har svenska som förstaspråk. 
 
Vi bjuder på språkträning, nycklar till samhörighet och inte minst - en hederlig svensk söndagsfika.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela